2 Temmuz 2009 Perşembe

Belediye Meselek Vergisi: Gerçek Bir Soygun

Haziran ayı maaşlarının ödenmesi ile birlikte bordro mahkumu kamu emekçileri her yıl tekrarlanan bir zulüm ile yine karşılaştılar. Bütün emekçiler Belediye Meslek Vergisi adı altında kesilen paralarla maaşlarının geriye gittiğini acı acı farketti.
Belediye Meslek Vergisi nedir?

Belediye Meslek Vergisi, Belediyeler Yasası’nın 78/1. maddesi uyarınca “bir takvim yılı içinde, herhangi bir belediye sınırları içinde en az yedi işgünü mesleğini yürüten bir gerçek veya tüzel kişinin” ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir.
Aynı yasada tarif edildiğine göre; “Devletten, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, tüzel kişi ve ortaklıklardan veya gerçek kişilerden maaş veya ücret çekenler bir yıl önceki brüt gelirlerinin % 0.2’sini (Binde İkisini) Meslek Vergisi olarak öderler.”
İşte bu yasaya dayanarak, biz kamu emekçileri de dahil bütün bordro mahkumlarından meslek vergileri çatır çatır alınmaktadır. Ancak aynı yasa “zarar eden tüzel kişi veya şirketlerin” sadece 10 TL Meslek Vergisi ödeyeceklerini de belirtmektedir. Yani kendi kar-zararını kendisi beyan eden özel sektör için meslek vergisinden kaçmanın yolları düzenlenirken, biz emekçilerin gırtlağına daha maaşımız maliyedeyken basılmaktadır. Peki bir özel sektör kuruluşu zarar ettiğini nasıl ispatlamaktadır? En basit şekli ile işini yürütmek için yaptığı harcamalar ile iş aracılığıyla elde ettiği gelir arasındaki fark ekside ise ortada zarar olduğu kabul edilmektedir.
Biz kamu emekçileri işimizi yapabilmek için ulaşım, barınma, beslenme, sağlık gibi harcamalar yapmaktayız. İki yıldır her şeye zam gelirken bizlerin maaşları gerilemektedir. Hala karda mı sayılıyoruz? Yoksa bizim giderlerimizin hiç mi önemi yoktur? Giderleri hesaba katıldığında neredeyse bütün kamu emekçilerinin zararda olduğu bankalara olan borçlardan rahatlıkla görülebilmektedir. Ama kimse kamu emekçilerinin giderlerine bakmamakta, sadece gelirleri üzerinden meslek vergisini kesmektedir.
Diğer yandan gelir vergilerimiz ödendiği halde ve belediyeler bu meslek vergilerine karşılık bizlere hiçbir hizmet sunmazken, bir de ek vergi kesilmesi tam bir soygundur. Belediyeler işimizi daha iyi yürütmemiz için bizlere toplu taşımacılık hizmeti, çocuklarımız için ucuz kreş, uygun sağlık ocakları mı sunmaktadır? Yoksa her birimizin işine özgü sorunlara özgün açılımlar mı getirmektedir. Belediye Meslek Vergisi  emekçileri soymanın diğer adıdır. İşin acı yanı ise sendikalarımızın buna sessiz kalmasıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder