15 Ekim 2011 Cumartesi

Gelecek Gazetesi'nin Röportajı



Gelecek: Dünyada ve ülkemizde ilerici demokrat kesimlere karşı giderek artan baskılar yaşanıyor. Ülkemizde demokrasi daha iyi bir gelecek kurulması için mücadele eden bir örgüt olarak süreci kısaca nasıl değerlendiriyorsunuz?

M.R. Gerek dünyanın çeşitli ülkelerinde gerekse de ülkemizde yaşanan anti-demokratik uygulamalar, sistemin içerisinde bulunduğu krizden ayrı düşünülemez. 1990’lı yıllarda reel sosyalist ülkelerin ortadan kalkmasıyla birlikte, sistem; “Başka Alternatif Yok” sloganını yükseltti. “Taarihin Sonu” ideolojisi şeklinde de bilinen bu yaklaşım ise 1990’ların ortalarından itibaren sarsılmaya başladı.

Bugün sermaye düzeni kriz içinde debelenirken, dünyanın dört bir yanından halklar direnişin yüzlerce yeni biçimini deneyimlemektedir. Özellikle Latin Amerika ve Ortadoğu halkları tarafından alternatif örgütsel yöntemlerle de zenginleştirilen mücadele deneyimleri daha şimdiden ciddi kazanımlar da elde etmeye başladı.
Bizim ülkemiz Kıbrıs’ta da adamızın yeniden birleştirilmesi, halklarının kardeşçe birarada yaşaması ve barış için mücadele eden ilerici, devrimci, yurtsever kesimlere yönelik ciddi bir baskı dalgası yükseliyor. Unutulmamalıdır ki baskı uygulamaları, sistemin rahatsızlığının ve sorunlarını güleryüzlü bir şekilde çözemiyor oluşunun sonucudur. Bu sebeple baskılar karşısında ana hedefimizi kaybetmeyen bir direngenlikle durmalıyız. Eşitlikçi, özgürlükçü, ekolojist, feminist bir 21. yüzyıl sosyalizminin kuruluşunda Kıbrıs halklarının da azımsanmayacak bir katkısı olacağına yürekten inanıyoruz.


Gelecek: Ülkemizde verilen mücadeleniz medya kurumları tarafından yeteri kadar anlaşılır şekilde topluma yansıtılıyor mu? Bu yönde yayın yapacak ve ilerici-demokrat kesimlerin sesi olacak olan günlük bir gazeteye ihtiyaç var mı?

M.R. Baraka kurulduğu günden beridir ana mücadele hattını kitlelerle doğrudan temas kurmak üzerinden şekillendirmiştir. Sonuçta Baraka, kendi sözünü bir şekilde medyaya yansıtıyor. Sözümüzün medya tarafından net olarak aktarılmadığı noktalarda kitlelerle doğrudan temas kurmak da bizim görevimizdir. Medya ve alternatif medya bizim için önemlidir. Yeni bir günlük gazetenin bu ülkenin toplumsal muhalefet bileşenlerinin sesi olmak çabası anlamlı bir çabadır. Böylesi bir çaba bizi mutlu eder. Ancak bizden çok daha önemli olan, gündelik sorunlar içinde boğuşan kitlelerin, sosyal kaygılarının arasında kendini yalnız hisseden insanların ve sistemden kaynaklı sorunların kendi eksikliği olduğuna inandırılan kadın ve erkeklerin birbirinden haberdar olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder