1 Ekim 2011 Cumartesi

KDYÖG Yayın Organı SOMUT



Kıbrıs Devrimci Yüksek Öğrenim Gençliği (KDYÖG) yayın organı SOMUT 1988 yılının ekim ayında yayınlanmaya başlamıştır. KDYÖG; Ankara, İstanbul, Eskişehir ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’deki çeşitli şehirlerde yüksek öğrenimini devam ettiren devrimci gençlerin örgütü idi. Ekim 1988’den Kasım 1990’a kadar toplam dört sayı yayınlanmış olan Somut isimli dergi, bugün KDYÖG’den geriye kalan en derli toplu kaynaktır.

İlk üç sayı boyunca Somut’un sahibi ve yazı işleri sorumlusu Vural Tangül Yazgın’dır. Dördüncü ve son sayıda bu görevi Hüseyin Alkım devralacaktır. Somut’un yazışma adresi de PK 582 Lefkoşa olarak görünmektedir. Tüm yayın hayatı boyunca Somut’ta yayınlanan makale, şiir ve yorumlarda imzası bulunan isimler ise Tangül Yazgın, Hüseyin Yalyalı, Destine Aktoprak, Cemal Özakınsel, Kutay Bektaşoğlu, Halil Davulcu, Kemal Darbaz, Fetine Karşılı, Eray Becer, Aykut Bektaşoğlu, Hüseyin Ezgin, Hasan Şimşek, Kerime Dervişoğulları ve Hüseyin Alkım’dır.
Somut’un yayın hayatı boyunca ağırlıkla yer verdiği yazılar gençlik sorunları ve gençliğin geçmiş, güncel ve gelecekteki örgütlülüklerine dair yazılardır. Bunlar dışında bilimin tarihsel gelişimi, kültür-sanat, Kıbrıs sorunu gibi konularda da yazılar yayınlayan dergi, pratik açılımları da olan teorik bir yayın görünümündedir. Özellikle 1974-1988 döneminde hayat bulan yüksek öğrenim gençliği örgütlülükleri, bu örgütlülüklerin iç işleyişleri ve mücadelelerde ortaya konan talepler ayrıntılı bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu değerlendirmelerde Devrimci Grup ve Halk-Der’in eksik ve zaaflarına değinilip aynı hataların tekrarlanmaması için uyarıcı görüşler ortaya konurken, revziyonist hareketler olan KÖGEF, DGD ve ÜTK yerden yere vurulmaktaydı.
KDYÖG yalnızca Türkiye’de devam etmekte olan yüksek öğrenim konularına değil ada içerisindeki Öğretmen Koleji ve DAÜ gibi yüksek öğrenim kurumlarına dair de açılımlar geliştirmiştir. Bu kurumlardaki devrimci öğrencilerle iyi bir ilişki geliştirmenin sonucu olarak, çeşitli sorunların Somut sayfalarından ifade edildiği görülmektedir. “DAÜ’den Bir Grup Öğrenci” imzası ile okulda yaşanan sorunlar ve öğrencilerin örgütlenme sorununun anlatıldığı ilk makale Somut’un ikinci sayısında yayınlanır. Aynı sayıda “Türk Öğretmen Koleji’nden Bir Grup Öğrenci” imzası ile yayınlanan makalenin başlığı ise “Gençlik Örgütlenmesi ve TÖK’ün Örgütlenme İçindeki Yeri”dir. Bu makalelerden sonra TÖK ve DAÜ ile sıcak temas sürekli kılınmış ve buralardaki devrimci çekirdeklerden gelen makaleler Somut sayfalarında yer bulmuştur. Zaman zaman eleştiriyi de içeren ilişki ağı, KDYÖG örgütlenmesinin 1990 sonunda ortadan kalkması ile kemikleşememiş ancak ilk kez ada dışındaki ve ada içindeki devrimci öğrencileri biraraya getiren bir zemin oluşturularak ortak bir örgütlenme yaratılabileceğinin sinyalleri verilmiştir. Aynı zamanda liselere yönelik de bir çalışma içerisinde olan  KDYÖG, zaman zaman lise öğrencilerine hitap eden bildiriler yayınlaması yanında Somut’un üçüncü sayısından itibaren “Liseli Gençlik” isimli bir sürekli bölüm oluşturmuştur.
KDYÖG gençlik örgütlenmesinde önüne koyduğu hedefi Demokratik Öğrenci Birliği ismi ile tanımlamıştır. Buna göre gençliğin çeşitli kesimleri içerisinde mücadele yürüten farklı örgütlülükler öncelikle bir eylem, güç birliği içinde yakınlaşacak ardından da zaman zaman Demokratik Öğrenci Federasyonu, zaman zaman Demokratik Öğrenci Birliği olarak ifade edilen bir zeminde birleşecektir. İşte KDYÖG’ün Liseli Gençlik, TÖK ve DAÜ öğrencileri ile kurduğu ilişki bu niyetler temelinde anlaşılmalıdır. Yani KDYÖG’ün amacı; bu kesimleri kendi bünyesinde toplamak değil, aksine bu kesimlerin kalıcı, sağlam ve mücadeleci örgütlülükler oluşturmasını teşvik ederek, sonradan oluşabilecek bir federasyonun temelini atmaktır. Bu niyet, “Program” adı verilen yirmi iki sayfalık kapsamlı metinde şöyle ifade edilmektedir:
“KDYÖG, kapitalist sistemin yıkılıp sosyalizmin kurulması sürecinde, devrimci bir bakış açısıyla kitlesel mücadelelerin esas alınmasını savunur. Sosyalizme giden yolda gelişmenin en geniş katılımlı kitlesel mücadeleler içinde olabileceğini, buna bağlı olarak da alanında diğer kitle örgütleri ile birlikte Demokratik Öğrenci Federasyonu’nu oluşturmayı hedefler(1).”
Somut dergisinde dile getirilen ve Kıbrıs’ta barış ile ilgili KDYÖG’ün görüşlerini aktaran imzasız bir yazıda ise şöyle denilmektedir: “Kıbrıs’ta barış, Kıbrıs halklarının egemenlik mücadelesi başarıldıkça, anti-emperyalist mücadele yükseldikçe ve emperyalizm ülkeden kovulduğu zaman gerçekleşecektir. Bir başka anlamda Kıbrıs’ta barış, dış dinamiklerin verdiği reçetelerle değil, egemen Kıbrıs Türk ve Rum halklarının eseri olacaktır(2).”

(1) Daktiloda yazılmış metin Sayın Enver Bıldır’ın arşivinden alınmıştır.
(2) Davos’tan Ledra Place’a, Somut, Sayı 1, Ekim 1988

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder