1 Şubat 2009 Pazar

Bağımsız Sendikacılık

Sendikalar, emeğin hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacıyla oluşturulmuş emekçi örgütleridirler. Sendikalar, biz emekçilerin kendi öz örgütleridirler. Çünkü doğrudan doğruya emekçilerin örgütlenmesi sayesinde emekçi tarafından, emekçi için, emekçi ile birlikte mücadele yürütürler.

Ancak sendikalar, emekçilerin öz savunma araçları oldukları kadar, emek-sermaye kavgasının yaşandığı bir zemindirler de aynı zamanda. Dönem dönem işverenler, emeğin örgütlenmelerini içerden fethetmek için saldırı başlatırlar ve başarılı oldukları da olur...
Ülkemizdeki hiçbir sendika yukardaki saptamalardan bağımsız değildir.
İlerici düşüncenin çeşitli sebeplerle yaşadığı maddi ve manevi yenilgi ortamı, dünyada olduğu kadar ülkemizde ve tabii ki sendikalarımızda da etkili olmuş, mücadele anlayışında ciddi bir erozyon yaşanmıştır.
Bugün kamu alanında örgütsüz binlerce emekçi yanında, bölük pörçük bir sendikal hareket göze çarpmaktadır. Etkili konumda bulunan sendikalar ise siyasi partiler tarafından abluka altına alınmış, bağımsız hareket edemez hale getirilmişlerdir.
Kamu emekçilerinin mevcut sendikalara güveni kalmamıştır. Bu durum kendisini örgütsüzlükte, bölünmüşlükte ve örgütlü emekçilerin dahi sendikal gelişmelerle ilgilenmemesinde göstermektedir. Mevcut sendikalar, üyesi ile nedereyse hiçbir bağa sahip olmadığı için parasını ödemeden üyelerini greve dahi çıkaramamaktadır. Geriye kalan ise promosyon sendikacılığı yaparak, hediye vs. ile üyeyi memnun etmeye çalışan bir sendikal anlayıştır.
Kamu emekçilerinin bağımsız bir sendikal örgütlülüğe ihtiyacı vardır. Gerçekten bağımsız bir sendikal yapı, emekçilere güven, bilinç verecek; tüm kamu emekçilerini bünyesinde toplamayı başaracak, sendikal bölünmüşlüğü sonlandıracaktır. Ancak bugün kamu emekçileri için böylesi bir programa sahip herhangi bir sendikal yapı yoktur.
Dergimiz Kamu Emekçisi mevcut sendikaların hiçbirine karşı veya yandaş değildir. Kamu Emekçisi’nin tüm çalışanlara çağrısı mutlaka sendikal örgütlenmeye katılmalarıdır. Kendinize en yakın bulduğunuz sendikaya katılın. Örgütsüz çalışmayın... Sendikal örgütlenmelerde güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Sendikalaşın! Ancak sendikalarınız içinde bağımsız, birleşik, toplumsal sorunlara duyarlı, demokratik ve bürokrasiden arındırılmış bir yapı için mücadele etmekten de geri durmayın. Bugün sendikalarımız ele geçiren, mevcut sendikaları bölen, bizi örgütsüzlüğe teşvik eden SERMAYE sözcüleri ile, önce kendi sendikalarımızda mücadele edeceğiz. Sendikalarımızı emekçilerin öz örgütleri haline getirip gücümüzü birleştirdiğimizde, karşımızda duramayacaklarını onlar da çok iyi bilmektedirler.
Mecut sendikaların partilere endeksli, bağımlı, bölünmüş, hantal ve bürokratik yapıları ile mücadele edilmelidir. Diğer yandan küçük ve etkisiz işyeri sendikalarının etkin hale getirilmesi de konfederal bir çatı altında birleşmelerinden geçmektedir.
Her iş yerinde, her sendikada, odada; sendikal birlik ve emek sendikacılığının önemini anlatalım. Bağımsız bir sendikal hareket için, güçlerimizi birleştirelim... Bu fikri yayan Kamu Emekçisi’ni dağıtalım, arkadaşlarımıza okutalım, yazı verelim. Bağımsız sendikacılık için mücadeleye omuz edelim!
YAŞASIN BAĞIMSIZ SENDİKACILIK!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder