16 Mart 2009 Pazartesi

Delege Sistemi Kaldırılmalıdır



Sendikamız KTAMS, her dönemde Kıbrıs’ta emek, barış ve demokrasi mücadelesinin ön saflarında bulunmuş bir alan örgütlenmesidir. Barış ve emek mücadelesinde halkın en geniş kesimlerinin katılımı, kısacası demokratik iradenin gerçeklik bulması çok önemlidir.
Bu yüzden de emek ve barış mücadelesiile demokrasi mücadelesi arasında kopmaz bağlar vardır. Bu çerçevede bakıldığında ülke demokrasisinin geliştirilmesiiçin yürütülen mücadele, bizim kendi içimizdeki demokrasinin geliştirilmesi ile el ele yürür.
Demokrasi, mutlak ve değişmez bir olgu değil aksine her zaman daha ileriye götürülebilecek bir süreç olarak kavranmalıdır. Yani her tarihsel dönemde ve her ülkede aynı olan değişmez ve kopyalanabilir bir demokrasi yoktur. Demokrasi her zaman daha ileriye götürülebilecek sonsuz bir süreçtir. Bu nedenle de her tarihsel dönemde o dönemin koşullarına göre ve farklı ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda farklı demokrasi şekilleri yaşam bulmuştur. Temsili demokrasi, doğrudan demokrasi, sosyalist demokrasi, burjuva demokrasisi ve daha da çoğaltılabilecek demokrasi anlayışları böylece ortaya çıkmıştır. Ancak burada önemli olan demokrasinin özüdür. Sendikamız gibi bir demokratik kitle örgütünde demokrasi; üyelerin söz, yetki ve karar alanlarına katılımının olabildiğince arttırıldığı bir araçtır. Esas olan her üyenin, her konuda söz sahibi olması, yetkilendirilmesi ve karar alabilmesinin sağlanmasıdır. Bunun çok çeşitli yöntemleri vardır. İşyeri temsilciliği yönteminin uygulanmaya başlaması elbette bunun bir adımıdır. Ancak bu sistemin çok daha etkin kullanımı ile; işyeri komite ve konseyleri, kamusal örgütlenmenin alanlar bazında yaygınlaştırılması gibi süreçlere evrilmesi beklenebilir. Elbette tüm bunlar yapılırken, sendikanın üyeyi, üyenin de sendikayı karşılıklı eğittiği bir ilişki ağının mekanizmaları da yaratılmalıdır.
Ancak tüm bunlara geçilmeden, hemen ilk adımda yürürlüğe konulabilecek bir demokrasi adımı vardır: Delege sisteminin kaldırılması. Delege sistemi başka ülkelerde ve başka koşullarda hangi faydaları sağlarsa sağlasın, bizimki gibi küçük bir ülkede demokrasinin önündeki en büyük engellerden biridir. Her üyenin sendikal kararlarda oy hakkına sahip olmasından daha doğal hiçbirşey olamaz. Kaldı ki delege sistemi temsili demokrasiden bile geri bir demokrasi biçimidir. Şöyle ki üyeler delegeleri seçmekte, delegeler yönetim kurulunu seçmekte, yönetim kurulu da kendi içinden yürütmeyi çıkarmaktadır. Kısacası sendikamızın en yüksek karar alma organı olan Genel Kurul’larda üyelerimiz değil onların seçtiği delegeler oy kullanmaktadır. Bizimki gibi demokrasi mücadelesine hava kadar, su kadar bağlı bir sendikada böylesi bir durum hiç de olumlu bir durum değildir.
Demokrasinin oy vermekten ibaret bir olgu olmadığı hemen herkesçe söylenir. Ancak çok daha ileri yöntemleri uygulamamız gerekirken bizim delege sistemini bile aşamıyor olmamız söz konusu olamaz. Tarihsel mücadelesi ile sendikamız bunu defalarca ispatlamıştır. Bu sebeple delege sistemi kaldırılmalı, her üyenin oy verme hakkı tanınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder