1 Mayıs 2009 Cuma

İş Yasası’na Göre Geçici Personel Durdurulacak Olursa Ne Yapılmalıdır?

Sanılanın aksine, geçicilerin işi hükümetin iki dudağının arasında değildir. UBP hükümeti geçici kamu emekçilerini işten durdurmaya karar verdiği takdirde yasaya uygun bir gerekçe göstermek ve bunu durdurulacak personele yazılı olarak vermek zorundadır.
Böyle bir gerekçe verse ve gerekçesi geçerli dahi olsa geçicilerin aşağıdaki hakları geçerlidir:
Hükümet;
* Hizmet süresi 3 aydan 6 aya kadar sürmüş olan kişilere 1 hafta
* Hizmet süresi 6 aydan 1 yıla kadar sürmüş olan kişilere 3 hafta
* Hizmet süresi 1 yıldan 2 yıla kadar sürmüş olan kişilere 4 hafta
* Hizmet süresi 2 yıldan 5 yıla kadar sürmüş olan kişilere 5 hafta
* Hizmet süresi 5 yıl ve daha fazla sürmüş olan kişilere 6 hafta
önceden yazılı bildirim yapılmalıdır. Böyle bir bildirim yapılmadığı takdirde, aynı sürelerde bürüt maaşlar oranında ödeme yapılması zorunludur.
Bu zorunluluk geçicilerin sözleşmesinin yenilenmesi konusunda da geçerlidir. Yani 31 Aralık 2009 tarihine kadar geçerli sözleşmesi olan birisinin hizmet süresi uzatılmayacaksa, bu çalışılan süreye bağlı olarak önceden ve yazılı olarak çalışana bildirilmek zorundadır. Bu uygulama 1 ay içinde yapılmadığı takdirde  hizmet süresi aynı koşullarda ve aynı süre için uzatılmış kabul edilir.
Ayrıca hizmet süresi 3 yıldan az olan çalışanlar için geçerli olmak koşulu ile; sözleşme süresinin bitiminden önce işe son verme durumu olursa, (yukardaki haklara ek olarak) sözleşme süresinin bitimine kadar her ay için bir haftalık akit tazminatı ödenmesi zorunludur. Örneğin sözleşmesi 31 Aralık’ta bitecek olan bir geçici kamu emekçisi 1 Haziran’dan itibaren işten durdurulursa (yukardaki haklara ek olarak) 7 haftalık brüt maaşı kadar akit tazminatı alma hakkına sahiptir.
Ayrıca personelin işten durdurma gerekçesine itiraz ederek mahkeme yolu ile ek tazminat alma hakkı ve ihbar süreleri içinde günde iki saat az çalışarak iş arama hakkı da vardır. Tüm bu hakların toplu olarak kullanılması durumunda herhangi bir hükümetin geçicileri durdurması pratik olarak  imkansız kılınabilir. Bu noktada sendikalara büyük görev düşmektedir.
Ama en önemlisi örgütlü mücadele ile tüm kamu emekçilerinin geçici personele sahip çıkmasının sağlanmasıdır. Kamu emekçilerinin birliği her türlü hükümetten de yasadan da üstündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder