1 Ağustos 2009 Cumartesi

Özele Kıyak

Yaz döneminde tüm sendikalar çeşitli kuruluşlardan indirimler alarak üyelerine yönelik kampanyalar düzenlerler. Bu uygulama sendikacılığın asli bir parçası olmasa ve daha çok promosyon aracılığı ile üyeyi elde tutmaya yarayan bir işlem de olsa; sınıf sendikacılığı uygulamasında mutlaka reddedilmesi gereken bir yanlış içermez. Sendikalı emekçilerin belli kuruluşlardan indirimli yararlanmasında yanlış bir şey yoktur. Yanlış olan indirim kampanyasını esas sendikal faliyet yerine koymak veya üyede böyle bir yanlış beklenti yaratacak gevşeklikte davranmaktır. Çünkü bir bakmışsınız ki bir süre sonra üyeler sendika seçiminde bulunurken hangi sendikanın ne kadar indirim topladığını hesaplamaya başlamış.

Ancak bu konuda çok önemli bir nokta daha vardır ki o da hangi kuruluşlardan indirim alınacağıdır. İndirim alınacak kuruluşlar belirlenirken sadece üyenin kullanmakta oldukları değil, üyenin kullanması için sendika tarafından teşvik edilmek istendiği yerler de göz önünde bulundurulur. Hangi kuruluştan indirim alınacağı değerlendirilirken o kuruluşun çalışanlarının maaşlarının düzenli ödenip ödenmediği, yatırımlarının maaşları üzerinden yatırılıp yaptırılmadığı gibi noktalara da dikkat edilmelidir. Çünkü sendika tarafından alınan indirim sadece bir indirim değil bir TAVSİYE’dir.
Bu notada ilerici bir kamu emekçisi sendikası olan KTAMS’ın bu yaz başı üyelerine dağıttığı indirim listelerinde ÖZEL HASTAHANELERİ görmek bizi üzdü. Eğitim ve sağlık gibi devlet tarafından herkese ücretsiz ve kaliteli sunulması gereken hakların para ile satılmasını meşrulaştırmanın KTAMS’ın işi olmadığını düşünüyoruz. Elbette bizlere “emekçiler özel hastahanelere zaten gidiyorlar” denilecektir. Evet, emekçiler özel hastahanelere gitmek zorunda bırakılmaktadır. Ancak sendikalarımızın görevi, bu durumu kabullenmek, üstüne üstlük meşrulaştırmak değil. Tam aksine bu durumu yaratanlara karşı mücadele ederek eğitimin ve sağlığın en temel haklar olduğunu, devletin bu hakları sağlamak zorunda olduğunu mücadele yoluyla kabul ettirmektir. Yoksa gece kulüplerine giden birçok emekçi de vardır. Ama KTAMS’ın listesinde gece kulüpleri yoktur. Üstelik neredeyse tüm emekçilerin çocuğu olduğu bilindiği halde aynı listede bir tane bile kitapçıya da rastlanmamaktadır. KTAMS halkın haklarını önemseyen bir sendika ise bu uygulamadan derhal vazgeçmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder