1 Aralık 2009 Salı

Göç Yasası ve Özelde Çalışanlara Etkileri

UBP, Tüccar takımı ve bunların basındaki işbirlikçilerinin Göç Yasası’na karşı mücadele eden onurlu emekçilere karşı ısıtıp ısıtıp gündeme getirdiği iki temel tez var. Bunlardan bir tanesi “bu yasa mevcut çalışanları etkilemeyecek” diğeri ise “bu yasa kamuda çalışanlar ile özelde çalışanlar arasındaki maaş anomalisini düzeltmek amacı ile geçiriliyor” şeklinde özetlenebilir. Bu iki utanmaz yalanın birçok kişiyi etki altına aldığı da gerçek.

Yasa’nın mevcut çalışanları etkilemeyeceği iddiası ile ilgili birçok söz edildi. Ortada olan gerçek mevcut çalışanların yasadan en kısa sürede etkileneceğidir. En uzak ihtimalle 2-3 yıl içinde kamu emekçileri arasında tıpkı özel-kamu ayrımı gibi yasadan önce girenler-yasadan sonra girenler ayrımının yaratılacak ve her türlü hak geriletilmesinde yasadan sonra girenler (tıpku bugün özelde çalışanların kullanıldığı gibi) önce girenlere karşı kullanılacaktır. Kaldı ki kamu emekçilerinin kendi çocuklarının geleceğini önemsememelerini isteyen bu “sizi nasıl olsa etkilemeyecek” çağrısı gerçek bir AHLAKSIZ TEKLİFTİR. 
Diğer yandan belirtmek gerekir ki, Göç Yasası sadece maaşlar ile ilgili bir yasa değildir. Yasa aracılığı ile kamuda ve KİT’lerde işçi statüsünde çalışan emekçiler her türlü ek kazanımlarını kaybetmektedir. Bayramlık ikramiyeler, ek mesai ödenekleri, risk ödenekleri, hazırlık ödenekleri dahil bir kısmı özelde de uygulanan her türlü ödenek Göç Yasası’ndan sonra tarih olcaktır. Birincisi kamuda yaşanacak bu gerileme aynı etki ile özelde de yaşanacaktır. Kamuda işçiler bayramlık ödeneği alamazken özel sektörün aynı ödenekleri vermeye devam etmesi düşünülemez. İkincisi hiçbir ek menfaat düzenlenemediği zaman kamuda sendikalaşmanın gerileceyeceği ve giderek yok olacağı öngörülebilir bir olgudur. Bu durumda özel sektörün sendikalaşması ise tam bir hayal haline gelecektir. Yani kamuda yaşanan her gerileme özelde iki katı etki ile hissedilecektir.
Maaşlar konusunu ise kabaca şöyle değerlendirebiliriz: Bugün kamuda ortalama maaş 2700 TL (net), özelde ise kalifiye elemanlar için 2200 TL (net)  civarındadır. Özel sermaye kalifiye elemanlarını einde tutmak ve kamuya gitmelerini önlemek için maaşları istemediği halde kendince yüksek bir seviyede tutmaktadır. Bu maaş ortalaması kamuda üniversite mezunu bir emekçi için 1700 TL (net) düzeyine gerilediğinde özel sektörün kalifiye elemanlara verdiği maaşın da 1500 TL (net) rakamına gerileyeceğini kolaylıkla görebiliriz. Üniversite mezunu bir kişi kamuda işe başladığı zaman 1600 TL maaş alacaktır. Bu durumda özel sektörün aynı kişiye hala 2200 TL ortalamasını tutturan bir maaş vermesi mümkün değildir. Yasayı savunanların söylediği gibi gerçekten de kamu ve özel sektör çalışanlarının maaşları eşitlenmeye gidecek ve özel sektörde maaşlar dramatik bir hızla düşecektir. 2200 Tl’lik maaş artık ortalama bir kalifiye elemanın hayal bile edemeyeceği bir maaş olacaktır. Özel sektörde kalifiye elemanların maaşları 1500 ile 2000 TL’lik aralığa sıkışırken, lise mezunlarının veya kalifiye olmayan çalışanların durumunun ne olacağını ise tahmşn etmek güç değildir. Göç Yasası sadece kamu emekçilerini değil işgücü piyasasının tamamını olumsuz etkileyecek ve genel bir yoksullaşma yaratacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder