1 Haziran 1996 Cumartesi

DAÜ’de Boykot



Tarih 27 Mart 1996 Çarşamba. DAÜ’de saat 2.30’da bir bildiri dağıtılıyor. Öğrenciler hareketli, heyecanlı. Bildirinin bir yüzü İngilizce bir yüzü Türkçe; ancak iki tarafta da dikkat çeken şey üç sütun üstüne kocaman yazılarla BOYKOT. Herkes birbirine “3.30’da Hazırlığın önünde” diye hatırlatmada bulunuyor.

DAÜ yönetimi bu beklenmedik eylem karşısında ne yapacağını şaşırmış. İkisi kız biri erkek üç Kıbrıslı öğrenci bildiri dağıttıkları gerekçesiyle zorla rektörlüğe götürülüyor. Kimlikleri soruluyor.
Saat 3.30; “güvenlik” görevlileri yarım saat önceden gelmiş. Öğrenciler yavaş yavaş toplanıyor. Saaş 3.45’de “Boykot Komitesi’nden Duyurulmuştur” diye başlayan bir bildiri okunuyor. Son söz 600 ağızdan hepbirlikte çıkıyor: “YAŞASIN DAÜ BOYKOTUMUZ.”

Mağusa Karakol
Gece heryerde polis var. Tespit edilen evler DAÜ yönetimince telefonla aranıyor. Uyarılar, tehtitler... Öğrenci boykot istiyor, yönetim bastırmaya kararlı, ne olursa olsun...
28 Mart günü “ekonomik-sosyal-akademik taleplerimiz” başlığı altında bir talepler listesi 700 kişilik bir kalabalıkla rektörlüğe iletiliyor. Boykot Komitesi; Kıbrıslı, Filistinli, Pakistanlı ve Türkiyeli öğrencilerden oluştuğu gerekçesiyle hepberaber rektörle görüşmek istiyor. Rektör en fazla bir kişiyi kabul edebileceğini söylüyor. Görüşme yok...
Her yerde polis kameraları. Kampüs karakol. Başkkomiser Özay Oral. 28 Mart akşamı, iki öğrencinin tutuklandığı haberi okula bomba gibi düşüyor. Öğrenciler sinirli. Mavi Salon’daki panelden çıkanlar karakol-karakol gezmeye başlıyorlar. Yanlarında bir de milletvekili var. Polisler duvar gibi. Emir büyük yerden. Bilgi yok. Sabaha doğru gelen bir haberle herkes şok oluyor. Boykot yaptıkaları gerekçesiyle iki öğrenci sınır dışı edilmiş.

Cici Çocuk Olun, Cici’yi Dinleyin
 29 Mart sabahı boykotun 2. Günü sinir yerini korkuya bırakıyor. Terörist muamelesi gören öğrenciler şaşkın. Okula gelmeyenler çok. 29 mart akşamüzeri bir konuşmayla boykotun bittiği ilan ediliyor. Öğrenci pes diyor. Kaybeden demokrasi.
Ülke çalkalanıyor. Bütün demokratik kitle örgütleri olayı kınıyor. Bakanlar kurulu başka kimsenin sınır dışı edilmemesi için karar çıkartıyor. Ancak bu karardan iki gün sonra, eylem bittiği halde  iki öğrenci daha bakanların şaşkın bakışları arasında sınır dışı ediliyor. Birileri bir yerlerden “iktidar benim” diyor.
Kazanan: Polis+DAÜ Yönetimi: 1
Kaybeden: Demokrasi+Hak+Hukuk: 0
Rövanş: Pek Yakında!

Yalanlar
Bilindiği gibi DAÜ Rektörlüğünce, boykotla ilgili olarak, öğrencilerden gelen hiçbir reddedilmiş teklifin olmadığı ve bu yüzden boykotun anlamsız olduğu iddia edilmiştir.  
Dergimizin aldığı bilgilere göre, ÖYK-ÖTK’nın sene başından beri rektörlüğe verilmiş ve kabul edilmemiş 33 dilekçesi bulunmakta. Bunların imzalı mühürlü 7 tanesi şu anda dergimizde bulunuyor. ÖTK-ÖYK rektörlüğe göbekten bağlı olmasından dolayı bir rica kurumundan öteye gidemiyor. Dilekçelerini takip edememesi, boykota destek verememesi de bunun bir ispatı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder