2 Ekim 2009 Cuma

Dosya: Yaşasın Bilim!



Argasdi’nin 16. sayısında dosya başlığı “Yaşasın Bilim” olarak belirlendi. Bu tercihin birden fazla nedeni var:
Öncelikle 2009 yılı; “Yaratılış İnancı”na indirilmiş ağır bir darbe olan  Darwin’in “Türlerin Kökeni” isimli kitabının yayınlanmasının 150. ve Galileo’nun kendisi tarafından icat edilen teleskopla gökyüzüne bakışının 400. yılıdır. Bu sebeple bu yıl hem “Darwin Yılı” hem de “Astronomi Yılı” ilan edilmiştir.
Dinsel dogamalara bilimin farklı iki alanından indirilen bu iki büyük darbe, insanlığın ilerlemesinde yadsınamaz katkılar sağlamıştır. Bilindiği gibi bilim hem kendisini eleştirerek ilerleyen hem de yeni buluşlar ve keşiflere temel olan dinamik bir insan faaliyetidir. Gerek Darwin gerekse de Galileo tarafından önü açılan bilimsel bilginin yeni boyutları, insan toplumlarının yaşamı ve evreni daha iyi anlamasına olanak tanımış, günlük hayatımızı kolaylaştıran birçok olgunun da temeli olmuştur. Bugün bilimsel faaliyetin birçok boyutu, Darwin ve Galileo tarafından önü açılan bir güzergahta rahatça ilerlemektedir.
Ama ne kadar ilginçtir ki, dünyada örgütlü gericilik, dinsel dogmatizm ve idealist mantıksızlık da aynı hızla yayılmaktadır. Bunun nedeni bilimsel bilgiyi, dünyayı daha derinlemesine sömürmek amacıyla sermayenin tekeline alırken; dünyanın lanetlilerine dinsel avuntuyu tek çıkar yol olarak sunan egemen emperyalist/kapitalist barbarlık düzenidir.
Dünyanın ezilenleri, sömürülenleri ve emekçi sınıflar; bilimsel sosyalizmin bir alternatif olma özelliğini kaybetmesi ile birlikte egemenlerin onalara sunduğu gerici, dinsel dogmalar tarafından daha çok cezbedilir oldular. Bizim ülkemiz Kıbrıs’ta da, özellikle Kıbrıslı Türk halkı, AKP eli ile organize edilen bir gerici saldırı dalgası ile karşı karşıyadır. Bu gerici saldırı bugünlerde gönüllü işbirlikçi UBP eli ile uygulanmaktadır. Ancak çok yakın bir geçmişte CTP-ÖRP hükümeti tarafından hemen hemen aynı icraatların uygulandığını da unutmuş değiliz. Şeriaçı AKP’nin işbirlikçisi UBP: Okuldan fazla cami bulunan güzel ülkemize daha fazla cami yaptırmaktadır. Din derslerini zorunlu hale getirirken yaz döneminde Kur’an kursları adı altında siyasal islamı örgütlemektedir. Gençlerimizi uçaklarla Türkiye’ye taşıyarak dinsel bağnazlığın aleti kılmaya çalışmaktadır. Üniversitelere ilahiyat fakültelerinin açılması, imam hatip liselerinin oluşturulması ve siyasal islamın göçmen kesimlerle Kıbrıslı Türkler arasında yaratılan ayrılık için payanda yapılması da bu gerici saldırının diğer ayaklarıdır.
Biz Kıbrıslı Türk devrimciler; toplumsal sorunların çözümünde aklın, iradenin ve bilimsel bilginin yol göstericiliğine her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğundan hareketle; devrimci bir kalkışmanın bilimsel temellerinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamak için bu sayımızda “YAŞASIN BİLİM” diyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder