1 Temmuz 2011 Cuma

Dosya: Alternatif



Alternatif kelimesinin kökeni Fransızca’dır ve Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde Türkçe karşılığı “seçenek” olarak veriliyor. Seçenek kelimesi ise aynı yerde “birinin yerine seçilebilecek bir başka yol, yöntem, tutum” olarak tanımlanıyor. Argasdi’nin 23. sayısının dosya konusunu “seçenek” olarak değil de “alternatif” olarak belirlememizin nedeni; “seçenek” kelimesinin verili, sunulmuş ve hazır olanaklar arasından yapılacak tercihleri çağrıştırıyor olmasıdır.
Oysa “alternatif” kelimesi bu tanımdan çok daha ötesine gönderme yapmakta, verili durumda mevcut olmayan bir olanağın yaratılması iradesini de içermektedir. Yüzlerce farklı seçenek içinde yaşanan müthiş bir seçeneksizliğe mahkum muyuz, yoksa gerçek bir alternatif yaratabilir miyiz? Dosya konumuz budur...
Bugün ister siyasal anlamda isterse de kültürel anlamda olsun, yaşamın her alanı çok renklilik, çok seslilik görünümü altındaki bir tek boyutluluğa indirgenmiştir. Yeni bir alternatifin inşaası ise düşünen zihinlerin yaratıcılığından öte, yaşamın kendi içinden yükselen pratik faaliyetin eseri olacaktır. Egemen düşünceler nasıl egemenlerin pratiğinden besleniyorsa, alternatif düşünceler de ezilen sınıfın yaşamından filizlenecektir. Dosyamız her zaman olduğu gibi tartıştığımız başlığa dair ipuçlarını barındırıyor. Esas olan ise, okurun ilgisini çeken alanlarda yapacağı ayrıntılı okumalar ve tutarlı bir pratiktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder